Bodega Digital F2: Traçabilitat integral en la cadena de subministrament vitivinícola amb blockchain i RFID

Info Innovi,

Projecte finançat a través de la convocatòria “Agrupacions Empresarials Innovadores 2023” de l'Agència Estatal de Recerca (Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) i la Unió Europea NextGenerationEU / PRTR.

L'objectiu del projecte és unificar la tecnologia Blockchain i RFID per optimitzar la tracabilitat de la cadena de subministrament vitivinícola involucrant diferents etapes i actors. Concretament, es desenvoluparà una plataforma que permeti el seguiment de dispositius IoT per al transport de vi, la identificació de les ampolles mitjançant la tecnologia RFID i IA, tot això recolzat sota una plataforma de Blockchain que certifiqui tota la informació emmagatzemada des que el vi es posa en caixes fins que arriba al consumidor final.

Aquesta proposta és fruit de dos projectes (Blockchain.4W i Bodega Digital), els quals ja han finalitzat les seves primeres fases, i han convergit en aquesta proposta per presentar la segona fase anomenada Bodega Digital Fase II. 

La tecnologia blockchain es posiciona com a eina clau per a la millora dels processos d'intercanvi de dades, documents i comunicació dins de l'ecosistema de les cadenes de subministrament i la seva creixent complexitat, impulsant així la transició cap a la Indústria 4.0.

En el camp de la seguretat alimentària, concretament en el sector del vi, la garantia de la qualitat dels productes és un element clau. La tracabilitat es considera imprescindible i és necessària no només des d'un punt de vista regulatori: permet monitorar l'efectivitat de la producció, el processament, la logística i els sistemes de vendes a la cadena de subministrament i augmenta la confiança del client. En aquest sentit, la indústria del vi està apostant cada vegada més per processos de tracabilitat més estrictes a la cadena de subministrament.

D'altra banda, la gestió eficient de l'inventari a les bodegues és un desafiament recurrent des de fa diversos anys a causa de la complexitat dels processos a la cadena de subministrament, al flux constant d'actius i a les peculiaritats de les pròpies ampolles. Bodegues i altres agents de la cadena de subministrament del sector vitivinícola inverteixen molt temps i diners en dur a terme l'inventari de les seves ampolles (actualment disposen del codi de barres el qual és comú en diversos lots), provocant en molts casos errors o insuficiència d'informació.

Del mateix mode, encara no s'han integrat sistemes que permetin una planificació de la demanda integral, la qual tindria un gran potencial com a eina comercial de minoristes i oferiria una informació valuosa als productors i distribuïdors.


Coordinador            Membres


Amb el finançament de

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies