AGRIFOOD-ENV-DSS F2: Recerca i desenvolupament d'un sistema digital de suport a la presa de decisions en la indústria agroalimentària: optimització de processos productius i reducció de la petjada mediambiental

Info Innovi,

Projecte finançat a través de la convocatòria “Agrupacions Empresarials Innovadores 2023” de l'Agència Estatal de Recerca (Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) i la Unió Europea NextGenerationEU / PRTR.

El projecte AGRIFOOD-ENV-DSS es centra en la recerca i desenvolupament d'un innovador sistema digital de suport a la presa de decisions a la indústria agroalimentària. L'objectiu principal és optimitzar els processos productius a la cadena de valor, especialment en la indústria de begudes (vi, cava i cervesa), i contribuir a la reducció de la empremta mediambiental. Això implica disminuir el consum energètic, híbrid i de recursos nutricionals, com fertilitzants, en la producció agrícola.

El consorci està format per l'Associació Aragó Innovalimen, INNOVI, Grandes Vinos y Viñedos, La Zaragozana, Bodegues Sumarroca, Fama Systems i Soluciones Cuatroochenta; compta amb la col·laboració dels Grups de Recerca CREDENAT i GEOFOREST de la Universitat de Saragossa.

El sistema digital adquireix dades rellevants sobre l'empremta mediambiental del sector mitjançant tecnologies avançades com Chatbot i satèl·lits espacials. L'ús de dades espacials, incloent imatges de satèl·lit com les proporcionades pel satèl·lit Copèrnic, es combina amb informació del cadastre i ortofotos del Pla Nacional d'Ortofotografia Aèria per optimitzar la fase de producció agrícola.

La tecnologia AGRIFOOD-ENV-DSS permetrà a les empreses optimitzar la gestió de les seves plantes industrials i anticipar-se als processos productius. A la Fase I, es va dissenyar un sistema digital avançat, i la Fase II es centra en ampliar les seves funcionalitats per avaluar l'empremta mediambiental de productes, involucrant tots els agents de la cadena de valor.

El sistema millorarà la usabilitat amb tecnologies innovadores com chatbots i la integració de mapes satèl·lits, facilitant la presa de decisions i el seguiment ambiental. La Fase II es centrarà en integrar tota la cadena de valor i nous criteris de sostenibilitat, promovint millores i correccions tècniques.

El projecte contribuirà a l'evolució cap a una producció més sostenible i transparent en la indústria agroalimentària, fent que les empreses siguin més competitives en un mercat on els consumidors busquen productes respectuosos amb el medi ambient. A la Fase III, es valorarà la possibilitat de certificar l'empremta mediambiental de les empreses col·laboradores per a una comunicació efectiva amb les parts interessades.


Membres


Amb el finançament de



Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies