SOLARWINE

Info Innovi,

NOUS SISTEMES AGROVOLTAICS PER A LA PRODUCCIÓ INTEL·LIGENT I SOSTENIBLE DE LA VINYA

El projecte de la convocatòria de Grups Operatius Suprautonomics SOLARWINE, coordinat pel Clúster Vitivinícola Català INNOVI, i amb el consorci format per  Familia Torres, Huerto Tornasol,  Clúster de la Energía de la Comunitat Valenciana (CECV), INDEREN,  Plataforma Tecnológica del Vino (PTV), Instituto Catalán de la Viña y el Vino (INCAVI),  Artica Ingeniería e Innovación (artica+i) i  GALA Media, busca implementar i validar sistemes agrovoltaics innovadors per al cultiu sostenible de la vinya. Aquest enfocament combina energia fotovoltaica i viticultura en un model d’agricultura digital 4.0, abordant reptes climàtics i de sostenibilitat a les comunitats autònomes de Catalunya, Castella-La Manxa i la Comunitat Valenciana.

El projecte té un enfocament nacional, buscant beneficiar el sector vitivinícola espanyol mitjançant la transferència de coneixement i la integració de sistemes agrovoltaics. Això el posiciona com una resposta integral als desafiaments del canvi climàtic, la seguretat alimentària i energètica, i la rendibilitat agrícola.

Objectius principals:

  • Viabilitat tècnica i econòmica: Avaluar l’impacte tècnic i econòmic dels sistemes agrovoltaics en la viticultura, demostrant com poden millorar la sostenibilitat i la rendibilitat del sector.
  • Innovació i modernització: Integrar tecnologies digitals avançades, com sensors no invasius, per optimitzar la gestió dels cultius.
  • Mitigació climàtica i productivitat: Crear microclimes que redueixin els efectes del canvi climàtic, millorin la qualitat de les collites i disminueixin el consum de recursos com l’aigua i els productes químics.

Accions i metodologia:

  • Instal·lació de panells fotovoltaics fixos amb configuracions que generin ombra i optimitzin la llum per a la fotosíntesi.
  • Desenvolupament de projectes pilot a Catalunya i Castella-La Manxa per analitzar els efectes en la productivitat i la qualitat del raïm.
  • Ús de tecnologies de monitoratge i modelització per ajustar les condicions agronòmiques i energètiques.

Resultats esperats:

  • Increment de la qualitat i la quantitat de les collites gràcies a les millores microclimàtiques.
  • Reducció de l’evaporació i augment de l’eficiència hídrica.
  • Increment de la productivitat energètica dels panells solars.
  • Millora de la competitivitat empresarial i generació d’ingressos addicionals per als viticultors.

"Para su ejecución, el Grupo Operativo SOLARWINE cuenta con un presupuesto total de 706.696,55€ y ha recibido una financiación de 599.938,89€, en el marco del Plan Estratégico de la Política Agrícola Común (PEPAC) 2023-2027, financiado en un 20% por el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA) y en un 80% por el Fondo Europeo Agrícola de Desarrollo Rural (FEADER). "

https://solarwine.es/ 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies