LIGAWINE: Low Input Grape Growing and Winemaking - Transition towards more sustainable vineyards and wines

Info Innovi,

Projecte finançat per la convocatòria I3-2024-INV1 – Interregional Innovation Investments Instrument (strand 1)

Consorci

El projecte LIGAWINE reuneix un consorci europeu d’alt nivell format per universitats, centres de recerca, clústers, empreses i organitzacions del sector vitivinícola procedents de sis països europeus. El projecte està coordinat per INNO’VIN (França) i compta amb 20 socis compromesos amb la transició sostenible de la vitivinicultura i l’enologia.

Socis participants:

  1. Bordeaux Aquitaine INNO’VIN (França) – Coordinador del projecte. Clúster vitivinícola de la regió de Nouvelle-Aquitaine, especialitzat en innovació i transferència tecnològica.
  2. AEI INNOVI – Clúster Vitivinícola Català (Espanya) – Clúster líder del sector vitivinícola a Catalunya, responsable de la implementació i difusió del projecte a l’Estat espanyol.
  3. Agrotechnologiki Exagogiki Simbraxi (Grècia) – Empresa grega dedicada a la recerca i innovació agroalimentària.
  4. VINIDEA SRL (Itàlia) – Plataforma europea de difusió tecnològica i organitzadora del congrés Enoforum.
  5. Reframe Food AMKE (Grècia) – Organització sense ànim de lucre especialitzada en sostenibilitat i innovació alimentària.
  6. INCAVI – Institut Català de la Vinya i el Vi (Espanya) – Organisme públic de referència en recerca, assessorament i transferència en vitivinicultura.
  7. Università degli Studi di Padova (Itàlia) – Universitat amb experiència en recerca aplicada a la viticultura sostenible.
  8. Università degli Studi di Napoli Federico II (Itàlia) – Centre d’excel·lència en recerca agronòmica i enològica.
  9. Mercier Frères SARL (França) – Empresa de llarga trajectòria en recerca aplicada a la viticultura i en la producció de material vegetal.
  10. Elicit Plant (França) – Empresa biotecnològica especialitzada en solucions naturals per millorar la resiliència de les vinyes davant l’estrès hídric.
  11. E. Vila Projects & Supplies SL (Espanya) – Empresa d’enginyeria dedicada al desenvolupament de solucions tecnològiques per al sector enològic.
  12. Talptech SL (Espanya) – Empresa tecnològica especialitzada en digitalització i control de processos agrícoles.
  13. Enartis SRL (Itàlia) – Empresa internacional dedicada a productes i serveis enològics per a la millora de la qualitat del vi.
  14. Parsec Enologia SL (Espanya) – Especialitzada en sistemes tecnològics per al control i optimització de processos enològics.
  15. Onafis (França) – Empresa innovadora dedicada a la sensorització i monitoratge intel·ligent de processos enològics.
  16. Enodoro SRL (Itàlia) – Empresa tecnològica dedicada a la recerca i desenvolupament de sistemes d’anàlisi per a la indústria del vi.
  17. APPITAD – Associação dos Produtores em Protecção Integrada do Tâmega e Douro (Portugal) – Associació de productors vitivinícoles compromesa amb la sostenibilitat i la protecció integrada.
  18. Cantina di Dolianova Scarl (Itàlia) – Cooperativa vitivinícola de Sardenya centrada en la producció sostenible i la innovació en celler.
  19. Viñedos del Río Tajo SL (Espanya) – Celler espanyol dedicat a la producció sostenible de vins de qualitat.
  20. Enric Regull SLU (Espanya) – Empresa vitivinícola catalana amb experiència en viticultura de precisió i gestió sostenible de vinyes.

Antecedents

El sector vitivinícola europeu es troba en un punt d’inflexió, en què la sostenibilitat, la resiliència climàtica i la reducció d’inputs químics són essencials per garantir la seva viabilitat futura. Les noves normatives mediambientals, els canvis en la demanda dels consumidors i els efectes del canvi climàtic exigeixen transformar el model productiu tradicional per reduir l’impacte ambiental sense comprometre la qualitat del vi.

En aquest context, LIGAWINE promou la transició cap a una viticultura i una enologia de baixa entrada (“low input”), impulsant la innovació tecnològica, la digitalització i la cooperació interregional com a eines clau per a un futur més sostenible.

Objectius

L’objectiu principal del projecte LIGAWINE és accelerar la transició cap a un sector vitivinícola més sostenible, eficient i resilient, mitjançant l’adopció de pràctiques de baixa entrada i la transferència de solucions tecnològiques innovadores.

Els objectius específics inclouen:

  • Reduir l’ús de productes fitosanitaris i fertilitzants químics, tot promovent alternatives biològiques i regeneratives.
  • Millorar l’eficiència energètica i hídrica de la producció vitivinícola.
  • Desenvolupar tecnologies digitals i de precisió per optimitzar els processos agronòmics i enològics.
  • Impulsar la cooperació interregional i la transferència de coneixement entre regions vitivinícoles europees.
  • Crear un marc demostratiu de bones pràctiques per facilitar la seva adopció per part de PIMEs i cooperatives.

Accions a desenvolupar:

El projecte parteix del mapatge de bones pràctiques i tecnologies “low input” existents en viticultura i enologia a escala europea, analitzant-ne la transferibilitat i adaptació a diferents condicions climàtiques i geogràfiques.

Posteriorment, es promourà la col·laboració a través d’una xarxa europea d’innovació vitivinícola sostenible, que permetrà intercanviar coneixement, validar solucions i generar noves oportunitats de cooperació i inversió.

Les activitats proposades, agrupades en paquets de treball (WP), se centren en:

  • Identificar i validar tecnologies sostenibles per a la reducció d’inputs químics, l’optimització de recursos i l’eficiència dels processos en vinya i celler.
  • Desplegar projectes pilot en diverses regions per demostrar l’impacte positiu de les pràctiques de baixa entrada.
  • Impulsar la digitalització i el monitoratge intel·ligent de processos vitivinícoles mitjançant l’ús de sensors, dades i intel·ligència artificial.
  • Promoure la formació i la transferència de coneixement entre empreses, centres de recerca i clústers europeus.
  • Difondre i posar en valor els resultats a través d’esdeveniments, publicacions i eines obertes per al sector.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies