Projecte finançat per la convocatòria I3-2024-INV1 – Interregional Innovation Investments Instrument (strand 1)
Consorci
El projecte LIGAWINE reuneix un consorci europeu d’alt nivell format per universitats, centres de recerca, clústers, empreses i organitzacions del sector vitivinícola procedents de sis països europeus. El projecte està coordinat per INNO’VIN (França) i compta amb 20 socis compromesos amb la transició sostenible de la vitivinicultura i l’enologia.
Socis participants:
- Bordeaux Aquitaine INNO’VIN (França) – Coordinador del projecte. Clúster vitivinícola de la regió de Nouvelle-Aquitaine, especialitzat en innovació i transferència tecnològica.
- AEI INNOVI – Clúster Vitivinícola Català (Espanya) – Clúster líder del sector vitivinícola a Catalunya, responsable de la implementació i difusió del projecte a l’Estat espanyol.
- Agrotechnologiki Exagogiki Simbraxi (Grècia) – Empresa grega dedicada a la recerca i innovació agroalimentària.
- VINIDEA SRL (Itàlia) – Plataforma europea de difusió tecnològica i organitzadora del congrés Enoforum.
- Reframe Food AMKE (Grècia) – Organització sense ànim de lucre especialitzada en sostenibilitat i innovació alimentària.
- INCAVI – Institut Català de la Vinya i el Vi (Espanya) – Organisme públic de referència en recerca, assessorament i transferència en vitivinicultura.
- Università degli Studi di Padova (Itàlia) – Universitat amb experiència en recerca aplicada a la viticultura sostenible.
- Università degli Studi di Napoli Federico II (Itàlia) – Centre d’excel·lència en recerca agronòmica i enològica.
- Mercier Frères SARL (França) – Empresa de llarga trajectòria en recerca aplicada a la viticultura i en la producció de material vegetal.
- Elicit Plant (França) – Empresa biotecnològica especialitzada en solucions naturals per millorar la resiliència de les vinyes davant l’estrès hídric.
- E. Vila Projects & Supplies SL (Espanya) – Empresa d’enginyeria dedicada al desenvolupament de solucions tecnològiques per al sector enològic.
- Talptech SL (Espanya) – Empresa tecnològica especialitzada en digitalització i control de processos agrícoles.
- Enartis SRL (Itàlia) – Empresa internacional dedicada a productes i serveis enològics per a la millora de la qualitat del vi.
- Parsec Enologia SL (Espanya) – Especialitzada en sistemes tecnològics per al control i optimització de processos enològics.
- Onafis (França) – Empresa innovadora dedicada a la sensorització i monitoratge intel·ligent de processos enològics.
- Enodoro SRL (Itàlia) – Empresa tecnològica dedicada a la recerca i desenvolupament de sistemes d’anàlisi per a la indústria del vi.
- APPITAD – Associação dos Produtores em Protecção Integrada do Tâmega e Douro (Portugal) – Associació de productors vitivinícoles compromesa amb la sostenibilitat i la protecció integrada.
- Cantina di Dolianova Scarl (Itàlia) – Cooperativa vitivinícola de Sardenya centrada en la producció sostenible i la innovació en celler.
- Viñedos del Río Tajo SL (Espanya) – Celler espanyol dedicat a la producció sostenible de vins de qualitat.
- Enric Regull SLU (Espanya) – Empresa vitivinícola catalana amb experiència en viticultura de precisió i gestió sostenible de vinyes.
Antecedents
El sector vitivinícola europeu es troba en un punt d’inflexió, en què la sostenibilitat, la resiliència climàtica i la reducció d’inputs químics són essencials per garantir la seva viabilitat futura. Les noves normatives mediambientals, els canvis en la demanda dels consumidors i els efectes del canvi climàtic exigeixen transformar el model productiu tradicional per reduir l’impacte ambiental sense comprometre la qualitat del vi.
En aquest context, LIGAWINE promou la transició cap a una viticultura i una enologia de baixa entrada (“low input”), impulsant la innovació tecnològica, la digitalització i la cooperació interregional com a eines clau per a un futur més sostenible.
Objectius
L’objectiu principal del projecte LIGAWINE és accelerar la transició cap a un sector vitivinícola més sostenible, eficient i resilient, mitjançant l’adopció de pràctiques de baixa entrada i la transferència de solucions tecnològiques innovadores.
Els objectius específics inclouen:
- Reduir l’ús de productes fitosanitaris i fertilitzants químics, tot promovent alternatives biològiques i regeneratives.
- Millorar l’eficiència energètica i hídrica de la producció vitivinícola.
- Desenvolupar tecnologies digitals i de precisió per optimitzar els processos agronòmics i enològics.
- Impulsar la cooperació interregional i la transferència de coneixement entre regions vitivinícoles europees.
- Crear un marc demostratiu de bones pràctiques per facilitar la seva adopció per part de PIMEs i cooperatives.
Accions a desenvolupar:
El projecte parteix del mapatge de bones pràctiques i tecnologies “low input” existents en viticultura i enologia a escala europea, analitzant-ne la transferibilitat i adaptació a diferents condicions climàtiques i geogràfiques.
Posteriorment, es promourà la col·laboració a través d’una xarxa europea d’innovació vitivinícola sostenible, que permetrà intercanviar coneixement, validar solucions i generar noves oportunitats de cooperació i inversió.
Les activitats proposades, agrupades en paquets de treball (WP), se centren en:
- Identificar i validar tecnologies sostenibles per a la reducció d’inputs químics, l’optimització de recursos i l’eficiència dels processos en vinya i celler.
- Desplegar projectes pilot en diverses regions per demostrar l’impacte positiu de les pràctiques de baixa entrada.
- Impulsar la digitalització i el monitoratge intel·ligent de processos vitivinícoles mitjançant l’ús de sensors, dades i intel·ligència artificial.
- Promoure la formació i la transferència de coneixement entre empreses, centres de recerca i clústers europeus.
- Difondre i posar en valor els resultats a través d’esdeveniments, publicacions i eines obertes per al sector.

Comentaris