Projecte finançat a través de la convocatòria “Agrupacions Empresarials Innovadores 2023” de l'Agència Estatal de Recerca (Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) i la Unió Europea NextGenerationEU / PRTR.
A partir de les opinions i mètriques recollides a la fase anterior per part de les proves amb usuaris experts, en aquesta segona fase del projecte VIPO es consolidarà l'escalabilitat del sistema, tant a nivell de continguts formatius com en la millora en aspectes realistes dels mateixos. La primera fase del projecte va permetre aconseguir una eina formativa basada en Realitat Virtual que era funcional i representativa pel que fa a la metodologia de poda. Paral·lelament, es va crear una part teòrica online prèvia que responia a les necessitats formatives relatives al procés de poda per a personal sense coneixements sobre la temàtica. Aquesta base és amb la qual iniciarem la segona fase.
En aquesta ocasió, amb la mateixa idea d'aconseguir facilitar l'accés a la formació sobre la poda de respecte mitjançant una tecnologia atractiva com és la Realitat Virtual, es reforça un component d'investigació orientat a oferir una projecció de futur de les ceps un cop podades. Per aconseguir-ho, s'implementaran metodologies de captació de dades amb una periodicitat inicial setmanal, prenent com a base conceptes propis de la fotogrametria, amb l'objectiu de disposar d'una gran quantitat d'imatges de diferents ceps preses de manera ordenada i des d'angles similars, per construir una base de dades visual (dataset) sobre la qual treballar amb algoritmes que inferiran com seria el creixement vegetatiu de la vinya.
Altres factors a considerar a nivell de dades rellevants de diferents fonts són estacions meteorològiques, sensors al camp o coneixements tècnics i teòrics del personal de viticultura (usuaris experts), que reforcin els objectius dels propers desenvolupaments, orientats eventualment a la generació de models predictius intel·ligents integrables en sistemes de Realitat Augmentada.
Aquesta Realitat Augmentada, eventualment, permetrà treballar sobre la vinya real i, basant-se en les mètriques obtingudes en fases anteriors i proves exhaustives amb usuaris, aplicar vectors per millorar, per exemple, els tallats que s'han de fer segons els objectius inicials (protegir la cepa, millorar la productivitat, etc.). Es tracta d'un camp desconegut en què s'entrellacen diferents tecnologies (Realitat Virtual, Realitat Augmentada, Intel·ligència Artificial, Big Data) i que té un alt grau d'incertesa, ja que les anyades són totes diferents.
La capacitat de fer projeccions futures a partir de dades obtingudes per sensors al camp permetrà disminuir els efectes del canvi climàtic, augmentant la capacitat d'anticipació, i també facilitar molt l'aprenentatge de les persones treballadores que tenen la necessitat de contractar les bodegues. Un altre dels punts que significativament permetrà la millora de la competitivitat de les empreses, tant les que ofereixen formació com les que ho necessiten, serà la incursió en la plataforma pilot de formació que s'implementarà, en fase encara experimental, per veure les possibilitats a nivell informàtic per proporcionar una formació de Realitat Virtual des d'un únic lloc sense perdre les prestacions i criteris establerts durant la fase 1 del projecte.
Coordinador
Membres
Amb el finançament de
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris