Projecte cofinançat per la Unió Europea a través de la intervenció 7161 del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027.
Projecte format per INNOVI com a coordinador del grup, Recaredo com a líder, Gramona i ADF Garraf Penedès com a membres del cosorci, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària - Universitat de Barcelona (INSA-UB) com a centres tecnològics.
Les vinyes del Penedès es troben en una situació de vulnerabilitat al canvi climàtic. De fet, a causa de la sequera dels darrers anys, l’estat dels ceps és delicat amb problemes de vigor associats a l’estrès de la planta en bona part per falta d’aigua i per les elevades temperatures d’estiu. Aquest fet té implicacions a les collites i pot fins i tot afectar a la qualitat del raïm.
Per poder adaptar les vinyes a les sequeres i episodis de pluja torrencial que es preveuen en el context del canvi climàtic, l’ús de materials vegetals llenyosos pot suposar una estratègia de regeneració dels sòls empobrits en matèria orgànica i millorar-ne l’estat físic i biològic. Sabem que els encoixinats (mulchings) comporten diversos avantatges en diversos aspectes de la gestió incloent la millora de la disponibilitat d’aigua, la protecció del sòl contra l’erosió o la disminució de la competència de plantes arvenses. Últimament, es parla també que el manteniment dels encoixinats en combinació amb la no llaurada porta beneficis també amb relació a la fertilitat del sòl
Ara amb aquesta iniciativa es pretén extreure aquesta matèria vegetal triturada del bosc, resultant de la gestió forestal per evitar o reduir la intensitat dels incendis forestals, per poder-ho aplicar sobre el conreu de la vinya amb la intencionalitat de donar vida a aquests sòls agrícoles, fertilitzar-los i retenir la humitat del sòl per afrontar el repte de la sequera. D’altra banda, a més de les restes vegetals llenyoses (RVLL) forestals, majoritàriament provinent de pinedes de pi blanc, també es disposa de RVLL provinents d’altres espècies planifòlies freqüents als jardins de les poblacions de la comarca. L'objectiu principal és adaptar la metodologia de regeneració de sòls de vinya a partir de l’ús de diversos materials llenyosos locals a les condicions de producció de raïm de qualitat del Penedès.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris