OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Recomanacions de poda en verd davant la situació de sequera

Info Innovi,

Les pluges dels darrers dies en el Penedès, i en bona part de Catalunya, son insuficients per contrarestar un dèficit hídric generat al llarg de molts mesos, amb pluja per sota de la mitjana i una evaporació per sobre de la mitjana, potenciada per les elevades temperatures.

Així, a tall d’exemple focalitzat en el Penedès, pel període d’octubre a abril s’han recollit uns 100 mm en front els 350 d’un any normal. Aquest dèficit s’accentua amb el fet que acumulem dos anys anteriors amb molta menys precipitació que la mitjana. Així ens trobem davant d’una situació excepcional i mai vista en èpoques recents.

Tampoc han ajudat les altes temperatures que han comportat un increment de l’evapotranspiració.

La situació

Aquesta situació està afectant al desenvolupament normal de les plantes, en general molt desequilibrat, observant-se a hores d’ara les següents situacions:

  • Aturada del creixement de les plantes, amb entrenusos molt curts que apunten al final de creixement, que en alguns casos comporta puntes seques (es especialment observable en vinyes/ceps amb competència amb arbres i/o sols molt prims).
  • Brotacions molt irregulars entre parcel·les i fins i tot entre ceps d’una mateixa vinya.
  • Avançament de l’estat fenològic (en alguns casos amb una floració avançada entre 7-14 dies).
  • A nivell de fruits en general s’observa una increment en nombre de raïms major del 20% respecte a la mitjana.
  • Enduriment molt ràpid de la base de la vegetació
  • Fins i tot s’observen alguns caps o ceps sencers sense brotació.

Els objectius

Amb aquesta situació ambiental i amb la resposta del conreu es plantegen per aquest any com objectius genèrics:

  • Treballar des de ja mateix, sinó s’ha començat a fer, en desenvolupar un equilibri de producció-vegetació de la planta mitjançant la poda en verd.
  • Valorar, en casos especials (parcel·les especialment seques, varietats sensibles...) el tractar d’afavorir la viabilitat de la planta pels propers anys, per sobre de la producció d’aquest any.

Recomanacions tècniques

Amb aquesta realitat des de l’Acadèmia de Poda d’INNOVI  es plantegen els següents suggeriments tècnics:

  • Valorar i a continuació incidir independentment en cada vinya, inclús cada cep
  • Retirar tota la vegetació no necessària:
  • Rebrots de fusta vella
  • Bessons, malgrat ser productius
  • Cavalls, sobretot a la zona dels raïms
  • Es recomana  NO despampolar per mantenir el raïm l’ombrejat.
  • Realitzar totes les operacions el més aviat possible per evitar l’aturada de la planta per retirada de vegetació.
  • S’aconsella donar prioritat al creixement de la brocada i sobrecoll.
  • En aquells casos que estigui compromesa la viabilitat de la planta caldrà eliminar carrega productiva (raïm). Un bon moment per prendre la decisió és després de la floració-inici quallat.

En alguns casos, principalment en les varietats que tendeixen a brotar pels borrons latents (p.e: Merlot) es podria repetir l'operació al cap de 15 dies aprox.

En determinats casos de ceps "crítics" deixar un únic brot per cap de manera que es pugui assolir un diàmetre i alçada adequats.

Des de l'Acadèmia de Poda  d’INNOVI es fan aquestes recomanacions, tot i així cal que cada viticultor i  viticultora faci una bona observació de la seva parcel·la.

Segur, que molts de vosaltres esteu provant diferents mesures per pal·liar la situació. Si és el vostre cas us agrairem que envieu un email a academiadepoda@innovi.cat. Ens servirà per tenir un registre de les proves i poder conèixer i compartir estratègies d’èxit. No us oblideu de deixar algun testimoni per poder comparar i prendre les dades que considereu per poder fer valoracions un cop acabi la campanya.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies