Creació d’un Grup Operatiu per a utilització d’aigua regenerada per a reg de subsistència en vinyes de secà, d’aigua provinent d’EDARs públiques i privades. Aproximació tècnico-normativa

Info Innovi,

Projecte cofinançat per la Unió Europea a través de la intervenció 7161 del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027

La sequera representa una amenaça greu per a les vinyes catalanes, afectant la producció i qualitat del raïm i posant en risc la sostenibilitat econòmica i ambiental del sector vitivinícola. Aquest cultiu, altament sensible al clima, necessita un subministrament mínim d’aigua per garantir la seva salut i rendiment. El canvi climàtic i l’escassetat de precipitacions han portat Catalunya a una situació sense precedents, amb embassaments per sota del mínim històric i una creixent dependència d’aigües subterrànies, cada cop més sobreexplotades.

En aquest context, el projecte proposa l’ús d’aigua regenerada (provinent d’EDARs urbanes i de processos interns de cellers) com a alternativa sostenible per al reg de vinyes de secà. Aquesta pràctica pot ajudar a reduir la pressió sobre els recursos hídrics convencionals i garantir la continuïtat productiva del sector, amb impactes positius tant ambientals com econòmics.

Objectius principals del projecte

  • Analitzar la viabilitat tècnica, normativa i de governança de la reutilització d’aigua regenerada per al reg de vinyes.

  • Identificar fonts disponibles d’aigua regenerada a Catalunya, tant públiques (EDARs) com privades (cellers).

  • Establir criteris tècnics i de qualitat per adaptar aquesta aigua a l’ús en viticultura.

  • Proposar models legals i de gestió col·lectiva per a l’aprofitament d’aquest recurs.

  • Documentar casos d’èxit a nivell català i europeu.

  • Desenvolupar una proposta de projecte col·laboratiu entre socis del sector, centres de recerca i entitats públiques.

Activitats destacades

  1. Estudi de casos d’èxit d’ús d’aigua regenerada en altres sectors agrícoles.

  2. Anàlisi del marc normatiu vigent a nivell europeu, espanyol i català.

  3. Mapeig d’EDARs i de volums d’aigua disponibles, així com del seu ús actual.

  4. Estudi de la qualitat de l’aigua regenerada i la seva adaptació a la vinya.

  5. Definició de figures legals per a la concessió d’aigua i models de gestió col·lectiva.

  6. Inventari de tecnologies de regeneració disponibles i les seves característiques.

  7. Confecció d’una proposta de projecte d’innovació col·laborativa, amb socis, pressupost i cronograma.

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies