GO SOLARWINE presenta a València solucions reals per una viticultura sostenible mitjançant energia solar

Info Innovi,

Més de 30 professionals dels sectors vitivinícola, energètic i tecnològic, interessats en la innovació i la sostenibilitat del medi rural, es van reunir a la seu central de Caixa Popular, al Parc Tecnològic de Paterna, per assistir a la jornada tècnica del Grup Operatiu SOLARWINE “Viticultura sostenible amb energia solar integrada”.

Durant la jornada es van presentar els avenços aconseguits per aquest projecte demostratiu, que combina una solució innovadora basada en tecnologia agrovoltaica i tecnologies digitals d’agricultura 4.0 en dues vinyes reals —una a Catalunya i una altra a Castella-la Manxa—, les quals permetran avaluar l’impacte positiu de l’agrovoltaica en la producció intel·ligent i sostenible del raïm. A més, es pretén reduir la petjada de carboni, assolir un major control del cultiu i millorar la resiliència de les vinyes davant el canvi climàtic, oferint també beneficis econòmics als viticultors mitjançant la generació d’energia renovable i una optimització dels recursos hídrics, nutricionals i fitosanitaris.

Per a la seva execució, el GO SOLARWINE compta amb un pressupost de 706.696,55 € i ha rebut un finançament de 599.938,89 €, en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027, finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Canvi climàtic i pressió sobre la vinya: una crida a l'acció

L’obertura de la jornada va anar a càrrec de Xavier París, representant del clúster vitivinícola català INNOVI, que lidera el projecte. Va insistir en la gravetat de l’impacte climàtic sobre el sector vitivinícola advertint que “l’adaptació al canvi climàtic és imprescindible per al futur de la vinya. La innovació (agrovoltaica) obre noves oportunitats de sostenibilitat i competitivitat”. També va remarcar la necessitat de noves fonts d’ingressos, com la generació d’energia, i de tecnologies que augmentin la resiliència del sector davant fenòmens climàtics com sequeres, onades de calor i pèrdua de qualitat del raïm.

GO SOLARWINE: una simbiosi entre agricultura i energia

Enrique Bayonne, del Clúster de l’Energia de la Comunitat Valenciana (CECV), va explicar la tecnologia agrovoltaica aplicada a SOLARWINE per a una viticultura sostenible i intel·ligent. Va expressar que “el projecte no es tracta de ‘jo produeixo raïm i ara em poso la gorra de productor energètic’. Es tracta que realment hi hagi una simbiosi entre energia i agricultura”.

Va explicar que s’han instal·lat dos pilots agrovoltaics a Família Torres (Catalunya) i Huerto Tornasol (Castella-la Manxa), amb sistemes monitoritzats que permeten avaluar l’impacte real dels panells solars sobre la vinya. Els primers resultats apunten a una possible reducció del 29% en l’ús d’aigua, així com una millora del microclima, amb menys cops de calor i evaporació.

Evidències des del camp: efectes agronòmics positius

Enric Bartra, de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), va compartir observacions pràctiques sobre l’impacte de l’agrovoltaica en cultius reals, afirmant que “amb l’ús dels panells es van observar fins a 5 graus centígrads menys durant les onades de calor. Aquest és un dels punts més positius”. També va destacar resultats com una menor necessitat hídrica (fins a un 30%), maduració més lenta i favorable, i reducció del grau alcohòlic del vi. Segons Bartra, aquests factors permeten mitigar els efectes del canvi climàtic sobre la qualitat final del producte.

Disseny tècnic al servei del cultiu

Va tancar la ronda de ponències tècniques Ricardo Romaguera, de l’empresa d’enginyeria INDEREN, que es va centrar en el disseny estructural dels sistemes: “si els panells estan per sobre del cultiu, generarem ombres. Determinar l’alçada adequada dependrà de la gestió del cultiu i del tipus de mecanització”.

Romaguera va explicar que s’estan utilitzant sensors i intel·ligència artificial per mesurar l’estrès del cultiu (hídric, tèrmic i lumínic) i així crear bessons digitals que permetin dissenyar instal·lacions més eficients. També va subratllar que l’excés d’ombra pot reduir el rendiment, i per això és essencial trobar un equilibri òptim: “si som capaços de correlacionar el factor ombra amb l’estrès del cultiu en cada moment, podem dissenyar fàcilment una instal·lació agrovoltaica”.

Més sobre el consorci SOLARWINE

SOLARWINE, amb el títol complet “Nous sistemes agrovoltaics per a la producció intel·ligent i sostenible de la vinya”, és un Grup Operatiu liderat pel clúster vitivinícola català INNOVI, que treballa conjuntament amb  el celler Família Torres, els experts en autoconsum fotovoltaic Huerto Tornasol i el Clúster de l’Energia de la Comunitat Valenciana (CECV). Aquestes quatre entitats compten amb el suport de: la pime tecnològica INDEREN, la Plataforma Tecnologica del Vino (PTV), l’INCAVI, com a organisme públic d’investigació i Artica Ingeniería e Innovación (artica+i) com a oficina tècnica del projecte.

Més informació:
📧 Correu de contacte: solarwine_info@innovi.cat
🌐 Web del projecte: https://solarwine.es

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies