Ja està en marxa el projecte WETWINE

El passat mes de juny es va confirmar la concessió a La Vinyeta i a Codorniu, SA d’un ajut a la Cooperació per a la Innovació, cofinançada pel fons FEADER i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, per a la realització del projecte innovador WETWINE. En el projecte, els dos cellers col·laboren en el desenvolupament de diferents aplicacions d’aiguamolls construïts.

L’objectiu general de WETWINE consisteix en assajar en dos cellers diferents aplicacions innovadores de tractament aplicant el sistema natural d’aiguamolls construïts.

Al celler La Vinyeta es construirà una planta pilot que tractarà una part de les aigües residuals que genera. La innovació radica en que s’assajarà un digestor anaerobi inicial per reduir les dimensions de l’aiguamoll i en què els fangs generats es tractaran en un altre aiguamoll per a la seva deshidratació i estabilització de cara a poder aplicar-los com a adob a la vinya. El sistema es concep de manera que funcioni al màxim per gravetat, de manera que el consum energètic sigui mínim.

A les instal·lacions de RAIMAT (Codorniu), s’instal·larà un sistema experimental d’aiguamolls per a la deshidratació i estabilització dels fangs generats en la seva depuradora biològica. En aquesta instal·lació pilot es compararan dos règims d’alimentació del sistema, un dels quals permetria reduir les dimensions de l’aiguamoll necessari per tractar la totalitat dels fangs generats. Novament, el consum energètic és mínim, i el fang estabilitzat pot aplicar-se a les vinyes.

En ambdós casos, el projecte desenvolupa una concepció d’economia circular de reaprofitament de recursos, i minimització en el consum de materials i energia.

Participen en aquest grup operatiu el Celler La Vinyeta i Codorniu, SA com a líders, el Grup d’Enginyeria Química Ambiental (Universitat d’A Coruña) que aporta la part tècnica juntament amb l’empresa italiana IRIDRA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) que realitzarà el seguiment analític, el clúster INNOVI (clúster vitivinícola català) i el Consell Regulador de la D.O. Empordà que col·laboren en la difusió, i la consultora ambiental ARLALORA, SL que fa tasques d’assessorament i coordinació.

Compartir noticia

About the Author : Mònica Monera


0 comentaris

Enviar un comentari

Tu dirección de e-mail no será publicada.

.

També et pot interessar…

X