L’ús de la biomassa: un element clau per la sostenibilitat del sector vitivinícola

A la jornada que va tenir lloc el passat 12 de febrer a l’Edifici de l’Enològica de Vilafranca del Penedès, oberta pel tinent d’alcalde Joan Manel Montfort de Desenvolupament Econòmic, socis d’INNOVI i del clúster de la biomassa van compartir coneixements sobre les grans oportunitats que ofereix aquesta font d’energia 100% sostenible.

Durant la jornada es van presentar diferents projectes entre els que hi ha el projecte Vinyes X Calor promogut des de l’Ajuntament de Vilafranca, sobre el qual Montfort apuntava que és un model que funciona i que està creixent. Actualment la caldera de biomassa de Vilafranca alimenta 5 edificis municipals del barri de la Girada utilitzant com a combustible sarments de vinyes del territori.

Eloi Montcada, clúster manager d’INNOVI, va presentar els reptes de sostenibilitat del sector vitivinícola comentant que la sostenibilitat i l’economia circular són dos pilars importants del pla estratègic d’INNOVI i que es treballaran per a fer front als efectes del canvi climàtic. En aquest sentit es va apuntar que el clúster treballarà per aconseguir un sector 100% circular, amb zero residus a abocador.

L’economia circular i la sostenibilitat són dos pilars importants del Pla Estratègic d’INNOVI

Eloi Montcada, clúster manager

Per la seva banda, Marc Cortina, gerent del clúster de la Biomassa, assenyalava al sector vitivinícola com un dels que té la possibilitat d’utilitzar la seva pròpia biomassa agrícola amb les vergues dels ceps i les avantatges d’aquesta font d’energia enfront les d’origen fòssil: fiabilitat, preus competitius, reducció de la petjada de carboni i utilització de matèries primeres del territori.

A continuació, es van presentar projectes d’empreses instal·ladores de calderes de biomassa de la mà d’ISVED i NATEFI amb els quadres de rendibilitat i principals característiques.

En el darrer tram de la jornada es van exposar les experiències actuals de cellers que ja disposen d’aquestes calderes com Vilarnau i Família Torres, els dos socis d’INNOVI.

Família Torres va explicar la contribució de l’ús de la biomassa en el compromís de reducció del 30% de les seves emissions de CO2 en el període 2018-2020. Aquesta empresa genera tant calor com fred utilitzant aquest combustible.  Vilarnau va explicar que el 2018 va assolir la fita d’eliminar el 100% del seu consum de gasoil, 25.000 litres anuals, i el rol que l’ús d’aquest combustible té en la seva estratègica de sostenibilitat.

Compartir noticia

About the Author : Mònica Monera


0 comentaris

Enviar un comentari

Tu dirección de e-mail no será publicada.

.

X