Realitzat el workshop d’economia circular per donar forma a un projecte d’R+D+i en aquest àmbit

El passat 19 de juny els socis d’Innovi van participar en un workshop organitzat per Eurecat i pel Clúster Vitivinícola Català per tal de donar forma a un projecte basat en l’economia circular que pugui presentar-se a futures convocatòries d’R+D+i.

L’objectiu és desenvolupar i posar en marxa nous models de negoci basats en l’economia circular dins del sector vitivinícola, per tal de potenciar el sector, diversificar les seves activitats i obrir-lo a noves oportunitats de desenvolupament, tot tenint en compte una marcada perspectiva sostenible.

L’origen d’aquest projecte parteix de la necessitat de les pròpies empreses del sector vitivinícola que, tot i participar en iniciatives en el marc de l’economia circular, poques vegades diposen d’una aplicació i implementació pràctica i continuada en el temps.

Aquesta situació té com a conseqüència que sigui molt complexe reportar la seva sostenibilitat, donat que no es disposen d’indicadors estandaritzats i comuns que siguin útils i eficaços, alhora que tinguin en compte no només aspectes econòmics i ambientals, sinó també aspectes socials o culturals.

El workshop va servir pre presentar la proposta de definició de set indicadors mitjançant la metodologia DPSIR (Driving-Forces-Pressures-State-Impacts-Respond). Aquesta metodologia, impulsada per l’Agencia Ambiental Europea i àmpliament utilitzada, tracta del desenvolupament d’un marc conceptual per a formular i comunicar polítiques i/o respostes ambientals que puguin implementar-se per pal·liar diferents problemes ambientals tot tenint en compte alhora aspectes socials. Com a principal caràcter innovador en aquest projecte, la generació de respostes estaran definides i basades en models d’economia circular.

El projecte pretén que almenys 5 empreses diferents puguin desenvolupar un model d’economia circular dels àmpliament reconeguts: subministres circulars; recuperació dels recursos basada en els models de simbiosi industrial; prolongació de la vida útil del producte; foment de l’economia col·laborativa; i producte com a servei.

Un cop recollides les aportacions dels participants, així com les seves inquietuds i prioritats, l’equip tècnic d’Eurecat i INNOVI donarà forma al projecte per tal que pugui presentar-se a les diferents convocatòries de finançament de projectes d’R+D+i tant a nivell català, com estatal i, sobretot, europeu.

Compartir noticia

About the Author : Xenia Porcel


0 comentaris

Enviar un comentari

Tu dirección de e-mail no será publicada.

.

També et pot interessar…

X