INNOVI impulsa la indústria 4.0, l’eficiència dels recursos i la sostenibilitat en quatre projectes d’innovació que ja estan en marxa

Aquests projectes han estat aprovats a una convocatòria pública d’ajuts pel desenvolupament de projectes de clústers i rebran finançament del Ministeri d’Economia (Mineco).

Els nous projectes d’innovació estan relacionats amb la indústria 4.0, l’energia, l’aigua i la sostenibilitat:

  • Estudi de l’evolució i la traçabilitat de taps de suro amb tecnologia QR/NFC

Aquest estudi consisteix en avaluar el comportament de diferents tipus de taps de suro respecte a diferents variables que condicionen l’evolució dels vins tranquils, així com la introducció de tecnologia de comunicació sense fils QR i NFC en la seva traçabilitat.

Aquest projecte es desenvolupa conjuntament amb l’Institut Català del Suro (ICSURO), l’empresa de taps de suro J. Vigas, i el celler Castillo de Peralada. Ha sigut la proposta de projecte millor puntuada dels 157 projectes aprovats a la convocatòria d’ajuts per AEIs del Mineco.

  • Bodegues Sostenibles 4.0 – Plataforma d’innovació oberta per a la millora de la sostenibilitat en el sector vitivinícola

El principal objectiu del projecte és l’avaluació d’una plataforma d’innovació oberta que permeti incrementar la innovació, mitjançant la col·laboració entre diferents empreses, per a la millora del procés productiu del vi i el cava cap a la sostenibilitat.

La idea és crear una eina online d’avaluació automatitzada i intel·ligent de l’aplicació de les principals tecnologies d’energies renovables i eficiència energètica als cellers.

Bodegues sostenibles 4.0 es desenvolupa conjuntament amb el Clúster d’Eficiència Energètica (CEEC), ARCBCN, Sud Renovables i Eurecat, i comptarà amb la participació de cellers socis d’INNOVI.

  • Software de càlcul de la petjada hídrica i sistema expert per a la presa de decisions i millores de fluxe

L’objectiu principal és posicionar al sector vitivinícola com a referent internacional innovador en matèria de sostenibilitat, mitjançant el desenvolupament d’una eina software de càlcul de la petjada hídrica que permeti l’optimització dels fluxes energètics i d’aigua en el procés de producció dels vins.

Aquest projecte es desenvolupa conjuntament amb el CWP – clúster de l’aigua i LAVOLA, i comptarà amb la participació de cellers socis d’INNOVI.

  • Bodegues Intel·ligents 4.0 – Sistema de gestió energètica intel·ligent per a la indústria vitivinícola

Es tracta de desenvolupar una eina software de monitorització amb capacitat d’actuació i assistència a l’usuari en la presa de decisions en la gestió energètica i de procés durant tota la cadena de producció del vi i el cava.

El resultat d’aquest projecte permetrà avaluar els avantatges referents al potencial de millora de la sostenibilitat, ambiental i econòmica del sector en contraposició al risc tècnic i científic i a les despeses de desenvolupament i implementació.

Bodegues intel·ligents 4.0 es desenvolupa conjuntament amb Clúster d’Eficiència Energètica (CEEC), ARCBCN, Vitec i Eurecat, i comptarà amb la participació de cellers socis d’INNOVI.

 

La convocatòria d’ajuts a Agrupacions Empresarials Innovadores (AEIs) del Ministeri d’indústria (Mineco) és una convocatòria pública anual que té per objectiu donar suport a les estratègies d’innovació i competitivitat empresarial desenvolupades per part de les AEIs (clústers), reconegudes com a tals per part de Mineco.

En la convocatòria de 2017, INNOVI va presentar quatre projectes (tres sol·licitats en nom d’Innovi i un en nom del Clúster d’Eficiència Energètica (CEEC). Els quatre projectes presentats han estat aprovats.

En total, 100 AEI’s de tota Espanya han enviat 314 sol·licituds de les quals s’han aprovat 157 projectes d’unes 70 AEI’s.

Des de Catalunya, s’han presentat 87 sol·licituds de les que finalment s’han aprovat 51, encara que de subvencionables, de moment, n’han quedat 48. Catalunya és la regió amb més participació de la convocatòria. En quant a termes econòmics, l’import total d’ajuts sol·licitats des de Catalunya ascendia a 4.645.591€ i, de manera provisional, l’import total dels ajuts concedits actualment és de 2.591.026€, fet que podrà variar segons les al·legacions dels projectes que han quedat en espera.

Compartir noticia

About the Author : Mònica Monera


0 comentaris

Enviar un comentari

Tu dirección de e-mail no será publicada.

.

També et pot interessar…

X