INNOVI dona inici a dos nous projectes: OPTIVINYA I CAVA-NoFML

La Generalitat de Catalunya, a través de l’Ajut a la Cooperació per a la Innovació, i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, han atorgat a INNOVI, el Clúster Vitivinícola Català, dos ajuts per tirar endavant nous projectes innovadors que impliquen de forma transversal la millora de la competitivitat de tota la cadena de valor.

Els dos projectes aprovats son el de OPTIVINYA i CAVA-NoFML, que compten cadascun amb un pressupost total de 212.000 €, i un finançament de 151.998€. Aquests ajuts estan cofinançats en un 43% pel fons FEADER i en un 57% pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya amb càrrec a la partida pressupostària AG06D/770000100/5740/0000 dels seus pressupostos per a l’any 2019 i2020.

OPTIVINYA és un projecte que té per objectiu proveir al sector del cava, i per extensió al sector del vi (especialment el sector vitivinícola de secà), d’eines per fer un control de la quantitat de la collita, a més de fer un control de maduració de les diferents parcel·les i poder determinar la data de verema de forma més acurada a partir de dades obtingudes amb sistemes de teledetecció.

Es pretén així, desenvolupar una eina que serà de gran ús per associacions que agrupen gran quantitat de productors, com per exemple les cooperatives, les ADV, les DO, etc., ja que la unitat de gestió i estudi seran les actuals parcel·les agrícoles.

OPTIVINYA és un projecte liderat per Vallformosa i amb els cellers Juvé & Camps i Celler Josep Piñol com a participants. IRTA, INCAVI i Agro Mapping són les entitats que desenvolupen la investigació i la tecnologia. Innovi realitza la coordinació del projecte.

CAVA-NoFML és un projecte pilot de minimització de la fermentació malolàctica no volguda en els vins escumosos que pretén obtenir com a resultat un nou procediment no existent fins el moment que eviti el desenvolupament de la FML no volguda en aquest tipus de vins. També provarà possibles prevencions per minimitzar la seva aparició.

CAVA-NoFML pretén millorar la competitivitat dels productes primaris integrantlos millor a la cadena agroalimentària a través de règims de qualitat, afegir valor als productes agrícoles, promoció en mercats locals i en circuits de distribució curts, agrupacions i organitzacions de productors i organitzacions professionals.

El projecte analitzarà mostres d’ampolles de cava de diferents lots on aparegui el problema de realització de la FML no volguda i d’ampolles control de lots on no hi hagi el problema i es realitzaran diferents probes analítiques i microbiològiques d’aquestes mostres per realitzar seguiment de l’evolució i determinar causes, així com possibles relacions de causa-efecte.

El projecte, també coordinat per INNOVI, compta amb Castillo Perelada com a líder del projecte i amb la participació de Vallformosa i Codorníu en la vessant productiva. L’Univeristat Rovira i Virgili és l’encarregada de portar a terme la recerca i el desenvolupament del projecte.

Aquests dos nous projectes se sumen al total de 13 de projectes que actualment INNOVI està gestionant i coordinant per tal que les empreses de la cadena de valor del sector vitinícola puguin implementar la innovació en el dia a dia de les seves organitzacions incrementant així la seva competitivitat en un mercat global.

Compartir noticia

About the Author : Xenia Porcel


0 comentaris

Enviar un comentari

Tu dirección de e-mail no será publicada.

.

També et pot interessar…

X