canvi climàtic

INNOVI, per l’eficiència i la lluita contra el canvi climàtic

És una qüestió evident que, des de fa un temps, el territori vitivinícola experimenta de primera mà els efectes del canvi climàtic: collites cada vegada més avançades en el calendari, o maduracions espontànies que afecten el treball de viticultors i enòlegs i que els obliga a adaptar-se amb velocitat a una situació inèdita.

Des dels inicis d’INNOVI l’any 2009, hem anat realitzant diferents projectes per la mitigació i adaptació al canvi climàtic, sent en l’actualitat un dels eixos fonamentals del nostre Pla Estratègic. Els nostres primers projectes ja es varen enfocar a conèixer les emissions del sector, i en quins punts de la cadena de valor calia intervenir de manera prioritària per a la seva reducció. En aquest sentit, disposem en l’actualitat de Clean CO₂ Wine, una eina de càlcul de la petjada del CO tant de l’ampolla com de l’organització, que permet a viticultors i cellers conèixer les emissions generades per poder posar remei.

A partir d’aquesta informació, s’han desenvolupat projectes d’agricultura per a la reducció de les emissions amb resultats molt positius, com ara el projecte Vineyards 4 Heat, que permet la utilització dels sarments dels ceps com a combustible per a calderes de biomassa instal·lades en cellers, o la reducció del pes de les ampolles tant de vi com d’escumós, amb les consegüents reduccions de les emissions associades a la seva fabricació.

Ecorkwaste és un projecte en el qual s’utilitza el suro (captador net d’emissions) com a element filtrant en depuració d’aigües residuals en cellers en substitució de polímers sintètics. 

La incorporació de mesures d’eficiència energètica en cellers per a la reducció del consum energètic, com és el projecte Bodegues Intel·ligents 4.0,  i el projecte de Bodegues Sostenibles 4.0, un programa d’implantació de plaques fotovoltàiques d’autoconsum en cellers.

GOPHYTOVID, el projecte de reducció de les aplicacions de productes fitosanitaris, que deriva en un menor ús del tractor, amb una reducció de les emissions de CO₂ i per descomptat, en una reducció del producte utilitzat. Entre molts altres projectes realitzats al llarg d’aquests 10 anys.

De manera paral·lela, també hem desenvolupat des d’INNOVI diferents propostes que, d’una manera o d’una altra, contribueixen a la reducció de les emissions, establint un seguit de bones pràctiques en el sector per a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la realització d’estudis de captació del CO procedent de les fermentacions, o la millora de la biodiversitat en les vinyes, amb l’increment d’espècies vegetals que contribueixen a la captació del CO₂, així com treballs per a la utilització de subproductes vegetals com a principis actius en cosmètica i per a l’alimentació animal.

Per acabar, un altre compromís del clúster és la realització de jornades de transferència de coneixements i capacitació al voltant del canvi climàtic. Al llarg d’aquests temps s’han fet jornades i activitats d’aquest tipus, que han anat des de la promoció de la incorporació de calderes de biomassa, a la difusió de pràctiques agrícoles per a la reducció de GEIs, entre d’altres.

Compartir noticia

About the Author : David Arrieta


0 comentaris

Enviar un comentari

Tu dirección de e-mail no será publicada.

.

També et pot interessar…

X