INNOVI celebra la seva Assemblea anual fent una crida al sector per sumar esforços i apostar per la innovació

El dia 1 de març de 2018 ha tingut lloc a Vilafranca del Penedès l’Assemblea General Ordinària d’INNOVI, el Clúster Vitivinícola Català. En la reunió, on s’ha lliurat la Memòria Anual de l’entitat, s’ha valorat molt positivament l’execució de projectes durant el 2017 i s’han destacat els reptes més rellevants per al 2018.

L’entitat ha posat un especial èmfasi en què els projectes que es porten a terme són fruït d’una reflexió per definir eixos estratègics que permetin impulsar projectes ambiciosos i innovadors de sector en les següent àrees:

  • Canvi climàtic i sostenibilitat
  • Eficiència productiva i indústria 4.0
  • Producte, enologia i salut
  • Mercat i consumidor

Així, s’han executat 10 projectes de R+D+i al 2017 amb un pressupost de quasi 4 milions d’euros i subvencions obtingudes de 2,5 M. Alguns dels més rellevants són:

  • Ecollevat, liderat per Juvé & Camps
  • Ecorkwaste, liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya
  • Sistema de retorn dels taps de suro, liderat per l’Institut Català del Suro
  • SISTEMIO, liderat per les ADV de Sant Martí i de Sant Llorenç
  • Vinyes per Calor, liderat per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i que ha estat seleccionat per la Comissió Europea com un dels millors projectes Life+ entre tots els finalitzats al 2016 i 2017.

Al 2017 INNOVI va inaugurar una nova línia de serveis als seus associats basada en la realització d’estudis de mercat que siguin d’interès pel sector i que serveixin com a instrument de diferenciació i millora de la competitivitat de les empreses associades.

Així, al maig de l’any passat es va publicar un estudi, realitzat per IPSOS, sobre els hàbits de consum i compra de vi i cava i actualment s’està realitzant un nou estudi sobre el consumidor digital en el sector de l’alimentació i les begudes, que es donarà a conèixer en els propers mesos.

Jaume Mata, president d’INNOVI, ha destacat en la seva intervenció que el 2018 és un any engrescador amb molts reptes per davant i en el qual la recuperació de l’economia hauria de traduir-se també en un reforç de les línies d’investigació i desenvolupament per tal d’apropar la innovació a les empreses.

El president de l’entitat ha fet una crida a les empreses, institucions i organitzacions de tota la cadena de valor del sector vitivinícola a sumar-se a INNOVI aportant noves idees i participant en els projectes, per tal de construir un sector més fort, més competitiu i que ofereixi un millor producte.

2018 és un any en el qual INNOVI ja està executant projectes molt lligats a la sostenibilitat i a la millora de la qualitat del producte, dos àmbits clau alhora de gestionar de forma més eficient les empreses vitivinícoles i d’oferir un producte final diferenciador al client final.

Alguns dels projectes destacats són “Bodegues sostenibles 4.0”, on s’està desenvolupant una eina que permeti als cellers millorar la seva sostenibilitat econòmica i ambiental mitjançant la implementació de tecnologies renovables de forma intel·ligent o el projecte “Bodegues intel·ligents 4.0”, que suposa la posada en marxa d’una eina de monitorització de la gestió energètica durant tota la cadena de producció del vi i el cava, des de la recol·lecció fins a l’embotellat i emmagatzematge.

També s’estan realitzant projectes per calcular la petjada hídrica en el sector vitivinícola i per realitzar una diagnosi sobre la gestió de l’aigua en les empreses del sector, per tan de millorar-la i fer-la més eficient.

A banda d’aquest projectes, INNOVI també ha presentat nous projectes a diferents convocatòries públiques de R+D+i, la majoria dels quals a la convocatòria de Projectes pilot innovadors de Grups Operatius del DARP. Es preveu que durant el mes d’abril es coneixerà la resolució d’aquestes convocatòries i els projectes, si la resolució és positiva, començarien en les setmanes posteriors.

L’Assemblea d’INNOVI ha comptat amb la presència de l’Alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, que ha felicitat l’organització per la feina realitzada, ha destacat la col·laboració mútua iniciada fa molts anys entre totes dues organitzacions i ha posat en valor la important tasca que realitza Innovi per un sector que, des de l’Alcaldia de la ciutat, consideren clau en la singularitat del territori.

Compartir noticia

About the Author : Xenia Porcel


0 comentaris

Enviar un comentari

Tu dirección de e-mail no será publicada.

.

També et pot interessar…

X