INNOVI i Carburos Metálicos organitzen una jornada per reduir la petjada mediambiental del sector vitivinícola

INNOVI, en col·laboració amb Carburos Metálicos, soci de l’agrupació, ha reunit experts del sector en una jornada divulgativa dedicada a l’anàlisi del rol que juguen els gasos i les seves aplicacions en la sostenibilitat y l’eficiència energètica de la indústria vitivinícola.

Durant la jornada, celebrada en el centre d’R+D de Carburos Metálicos i conduïda per Sonia Guri, responsable d’agroalimentació del Departament d’R+D de Carburos Metálicos i Clara Santamaria, Clúster Manager d’INNOVI, s’han abordat dos temes principals: el futur dels gasos refrigerants fluorats per a l’eficiència energètica i la sostenibilitat de la indústria vitivinícola i les aplicacions de gasos i equips de dosificació en enologia.

Sobre el primer, Ander Leoz, Product Manager de Refrigerats pel sur d’Europa a Carburos Metálicos, ha destacat que “actualment, els sistemes de refrigeració utilitzats en els cellers suposen un alt cost energètic mentre que ja existeixen en el mercat solucions millors que utilitzem nous refrigerants, més eficients, que permeten un reducció important dels costos, així com de l’impacte ambiental de la industria vitivinícola”.

Per part seva, sobre el segon tema abordat, Jordi Mallén, Product Manager d’Alimentació pel sud d’Europa a Carburos Metálicos, ha comentat que “els gasos en enologia es troben entre els principals productes dels que disposen els enòlegs per assegurar la màxima protecció, qualitat i reproductibilitat en el procés de vinificació i donar resposta a les exigències del mercat”. Mallén ha presentat les aplicacions de gasos per a la millora dels processos de vinificació, fent especial èmfasi als equips de dosificació de diòxid de sofre que permeten la injecció eficient i òptima requerida pels cellers.

Un dels gasos més utilitzats pels productors vitivinícoles a Espanya és el Diòxid de Carboni (CO2). El CO2 s’utilitza amb diferents objectius en diferents etapes de la vinificació; en la verema per a la refrigeració del raïm durant el trasllat del camp al celler, per a la inertització de les premses y dels dipòsits de recepció de raïm, en la maceració carbònica que s’utilitza per a vinificar el raïm sencer; en la carbonatació, per mantenir o augmentar el nivell de CO2 dissolt en el vi atorgant-li determinades característiques de frescor, aromes i sabors afruitats, en determinats vins joves; o en l’embotellament, on el CO2 s’utilitza per a desplaçar l’aire evitant el contacte de l’oxigen amb el vi durant la comercialització, així com la possible oxidació o desenvolupament de microorganismes aerobis, allargant d’aquesta manera la vida del producte.

Altres gasos d’ús comú en enologia són el Diòxid de sofre (SO2), que s’utilitza en diferents processos: en la conversació de mostos i vins; el Nitrogen (N2) i l’Argó (Ar) empleats per a la inertització de dipòsits d’emmagatzematge i no dides, bazuqueijos i homogeneïtzació, processos de flotació, tràfecs, buidat de barriques i embotellament; o l’Oxigen (O2) que serveix per a la hiperoxigenació de mostos i la microoxigenació de vins.

Carburos Metálicos és la companyia líder en el sector de gasos industrials i medicinals a Espanya i forma part del Grup Air Products compta amb més de 70 anys d’experiència proporcionant gasos i equips per al sector enològic.

INNOVI és el clúster vitivinícola català, la missió del qual és promoure la competitivitat de les empreses del sector vitivinícola per afrontar favorablement la globalització a través de la innovació.

Per accedir a les presentacions s’ha de ser soci d’INNOVI.

Compartir noticia

About the Author : Mònica Monera


0 comentaris

Enviar un comentari

Tu dirección de e-mail no será publicada.

.

X