Bodegues intel·ligents

Projecte recolzat i finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) dins el programa de suport a les AEI per contribuir a la millora de la competitivitat de la indústria espanyola.

El projecte té com a objectiu el desenvolupament d’una eina Software de monitorització amb capacitat d’actuació i d’assistència a l’usuari en la presa de decisions DSS (Decision support System) en la gestió energètica i de procés durant tota la cadena de producció del vi i el cava, des de la collita fins a l’embotellat i emmagatzematge. El projecte presenta també la definició del sistema d’implementació (sistema de sensors, adquisició de dades, comunicacions i emmagatzematge) i el processat i tractament de les dades necessàries per a la correcta operació de l’eina, permetent disposar d’un sistema de Benchmarking en el sector, dins de l’acord que els participants defineixin. El projecte pretén convertir-se en l’inici de l’estratègia per a l’evolució del sector cap a la indústria 4.0, a partir del desenvolupament habilitadors digitals per a l’explotació de la informació referent als consums energètics i l’actuació sobre el procés de físic de producció. Té com a objectiu associat, la definició i implementació d’un sistema d’indicadors energètics en el sector vitivinícola.

El resultat d’aquest projecte permetrà avaluar els avantatges referents al potencial de millora de la sostenibilitat, ambiental i econòmica, del sector en contraposició al risc técnico-científic i als costos de desenvolupament i implementació.

El desenvolupament del present projecte comporta els següents objectius tècnic-científics associats:

  1. Identificació i quantificació dels processos i productes més intensius en energia.
  2. Identificació i quantificació de les formes d’energia primària i secundària amb major impacte en el consum.
  3. Identificació dels punts de mesura i de la instrumentació necessària per a la seva mida.
  4. Definició d’indicadors per a l’avaluació, per part dels operadors de planta, de l’eficiència energètica del procés global i de les diferents etapes.
  5. Definició d’indicadors per a l’avaluació del potencial de millora en l’eficiència energètica de l’ús de les millors tecnologies disponibles (MTD) en el procés de fabricació i en la generació d’energia per a l’abastament del procés.
  6. Definició d’una metodologia per a la comparativa (“Benchmarking”) energètica entre empreses del sector segons criteris de classificació l’sector (volum de producció, tipologia de productes, denominació d’origen, etc).
  7. Estudi de la viabilitat tècnica i dels beneficis associats de l’ús d’algoritmes basats en Intel·ligència artificial per: la predicció de la demanda, l’anàlisi de l’eficiència del procés, l’optimització en l’operació de producció, el manteniment predictiu.
  8. Estudi d’integració de l’eina a desenvolupar amb plataformes existents, o en procés de desenvolupament, que tracten de forma global tots els aspectes de la cadena de producció (comptabilitat, estocs, distribució, personal, etc).

 

Actualització

Durant el primer trimestre de 2019, es dur a terme el desenvolupament de l’esmentada eina de sftware de minitorització amb capacitat d’actuació i d’assistència a l’usuari en la presa de decisions en la gestió energètica i de procés al llarg de tota la cadena de producció del vi i el cava.

Els socis del projecte són el CEEC (Clúster de l’Energia Eficient), ARC Bcn, Eurecat i INNOVI

eurecat

eurecat

Soci

VITEC

VITEC

Soci

CEEC

CEEC

Soci

INNOVI

INNOVI

Soci

ARC BCN

ARC BCN

Soci

Juvé & Camps

Juvé & Camps

Col·laborador

Llopart

Llopart

Col·laborador

Recaredo

Recaredo

Col·laborador

Avgvstvs Forvm

Avgvstvs Forvm

Col·laborador

Perelada

Perelada

Col·laborador

Albet i Noya

Albet i Noya

Col·laborador

Vilarnau

Vilarnau

Col·laborador

Parès Baltà

Parès Baltà

Col·laborador

MINETUR

MINETUR

Cofinançament

AEI

AEI

Cofinançament

Fons Feder

Fons Feder

Cofinançament

X