Bodegues intel·ligents

Projecte recolzat i finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) dins el programa de suport a les AEI per contribuir a la millora de la competitivitat de la indústria espanyola.

El projecte té com a objectiu el desenvolupament d’una eina Software de monitorització amb capacitat d’actuació i d’assistència a l’usuari en la presa de decisions DSS (Decision support System) en la gestió energètica i de procés durant tota la cadena de producció del vi i el cava, des de la collita fins a l’embotellat i emmagatzematge. El projecte presenta també la definició del sistema d’implementació (sistema de sensors, adquisició de dades, comunicacions i emmagatzematge) i el processat i tractament de les dades necessàries per a la correcta operació de l’eina, permetent disposar d’un sistema de Benchmarking en el sector, dins de l’acord que els participants defineixin. El projecte pretén convertir-se en l’inici de l’estratègia per a l’evolució del sector cap a la indústria 4.0, a partir del desenvolupament habilitadors digitals per a l’explotació de la informació referent als consums energètics i l’actuació sobre el procés de físic de producció. Té com a objectiu associat, la definició i implementació d’un sistema d’indicadors energètics en el sector vitivinícola.

El resultat d’aquest projecte permetrà avaluar els avantatges referents al potencial de millora de la sostenibilitat, ambiental i econòmica, del sector en contraposició al risc técnico-científic i als costos de desenvolupament i implementació.

El desenvolupament del present projecte comporta els següents objectius tècnic-científics associats:

  1. Identificació i quantificació dels processos i productes més intensius en energia.
  2. Identificació i quantificació de les formes d’energia primària i secundària amb major impacte en el consum.
  3. Identificació dels punts de mesura i de la instrumentació necessària per a la seva mida.
  4. Definició d’indicadors per a l’avaluació, per part dels operadors de planta, de l’eficiència energètica del procés global i de les diferents etapes.
  5. Definició d’indicadors per a l’avaluació del potencial de millora en l’eficiència energètica de l’ús de les millors tecnologies disponibles (MTD) en el procés de fabricació i en la generació d’energia per a l’abastament del procés.
  6. Definició d’una metodologia per a la comparativa (“Benchmarking”) energètica entre empreses del sector segons criteris de classificació l’sector (volum de producció, tipologia de productes, denominació d’origen, etc).
  7. Estudi de la viabilitat tècnica i dels beneficis associats de l’ús d’algoritmes basats en Intel·ligència artificial per: la predicció de la demanda, l’anàlisi de l’eficiència del procés, l’optimització en l’operació de producció, el manteniment predictiu.
  8. Estudi d’integració de l’eina a desenvolupar amb plataformes existents, o en procés de desenvolupament, que tracten de forma global tots els aspectes de la cadena de producció (comptabilitat, estocs, distribució, personal, etc).

Actualització

Durant el primer trimestre de 2019, es dur a terme el desenvolupament de l’esmentada eina de software de monitorització amb capacitat d’actuació i d’assistència a l’usuari en la presa de decisions en la gestió energètica i de procés al llarg de tota la cadena de producció del vi i el cava.

Els socis del projecte són el CEEC (Clúster de l’Energia Eficient), ARC Bcn, Eurecat i INNOVI

Si ets soci d’INNOVI podràs accedir al link de descàrrega de l’eina.

eurecat

eurecat

Soci

ARC BCN

ARC BCN

Soci

CEEC

CEEC

Soci

INNOVI

INNOVI

Soci

VITEC

VITEC

Soci

Juvé & Camps

Juvé & Camps

Col·laborador

Llopart

Llopart

Col·laborador

Recaredo

Col·laborador

Avgvstvs Forvm

Avgvstvs Forvm

Col·laborador

Perelada

Perelada

Col·laborador

Albet i Noya

Albet i Noya

Col·laborador

Vilarnau

Vilarnau

Col·laborador

Parès Baltà

Parès Baltà

Col·laborador

MINETUR

MINETUR

Cofinançament

AEI

AEI

Cofinançament

Fons Feder

Fons Feder

Cofinançament

X